Suositut E-pillerit eli yhdistelmäehkäisytabletit

E-pillerit sisältävät kahta hormonia: progestiinia ja estrogeeniä. E-pillereitä käytetään niin että joka päivä kolmen viikon ajan otetaan yksi pilleri, minkä jälkeen pidetään viikon tauko pillereiden käytöstä. Tämän viikon aikana tulevat kuukautiset. Tabletti tulisi ottaa joka päivä samaan aikaan, mutta 12 heitto päivän aikana ei vaikuta ehkäisyn tehoon.

Kuukautiset ja yhdistelmäehkäisytabletit

E-pillerin käyttö estää ovulaation sekä sitkistää kohdunkaulan limaa sekä ohentaa kohdun sisäpintaa peittävää limakalvoa. E-pillerin käyttö vähentää kuukautisvuodo määrää sekä pitää kuukautiskierron säännöllisenä. Naiset jotka kärsivät kivuliaista kuukautisista ovat saaneet myös avun e-pillereiden käytöstä.

Kuukautisten ajoittaminen on myös helppoa. Jos haluaa esimerkiksi siirtää kuukautisia matkan takia, ei kolmen viikon jälken pidetäkään väliviikkoa e-pillereiden käytöstä, vaan syödään seuraavat kolme viikkoa e-pillereitä ja pidetään vasta sitten tauko e-pillereiden käytöstä.

Sivuvaikutukset

E-pillerit sisältävät vain pienen määrän hormonia, mutta eivät välttämättä sovellu kaikille naisille. Markkinoilla on eri merkkisiä e-pillereitä, kuten maailman suosituin Yasmin, muita pillerimerkkejä ovat mm. Mercilon, Minulet, Harmonet ja Femoden. Jos jostakin e-pillerimerkistä tulee sivuvaikutuksia, kuten mielialan vaihteluita, välivuotoa tai suolistohäiriöitä, voi e-pillerimerkin vaihtamisesta olla apua. Voit lukea lisää e-pillereiden sivuvaikutuksista, hyödyistä ja haitoista täältä.

Resepti vaaditaan

E-pillerireseptin saamikseksi tarvitsee käydä lääkärissä. Lääkäri määrää e-pillerit yleensä 1-1,5 vuodeksi kerrallaan. Reseptien uusimisen välissä ei tarvitse käydä gynekologisessa tutkimuksessa, mutta gynekologinen tutkimus olisi hyvä suorittaa muutaman vuoden välein, jotta varmistetaan että kaikki on kunnossa.

Opiskelijat voivat hankkia e-pillerireseptin opiskelijaterveydenhuollon kautta. Terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta saa myös hankittua e-pillerireseptin. Terveyskeskuksessa asiointi on alle 18-vuotiaille maksuton ja myös teinit voivat käyttää e-pillereitä.

Hinta ja käyttäjien kokemuksia

E-pillereiden hinta on noin 10 euroa kuukaudessa merkistä riippuen. Jos kärsit aknesta lääkäri voi määrätä sinulle e-pillereitä aknen hoitoon. E-pillerimerkki jota käytetään aknen hoitoon on Diane Nova. Tällöin kela korvaa osan e-pillereiden hinnasta. Voit hankkia aina kolmen kuukauden pillerit kerrallaan että saat kela-korvausta.

E-pillerien Käyttäjien kokemuksia voit lukea täältä. Miksi e-pillereiden käytön lopettaminen aiheuttaa oireita?